Blog Vitalis Massage

Collageen

Pezen zijn sterke flexibele structuren van bindweefsel die de spieren verbinden met de botten.

Ze zijn voornamelijk opgebouwd uit collageenvezels, wat ze zeer stevig en veerkrachtig maakt.

Pezen spelen een cruciale rol in de overdracht van kracht tijdens de beweging. Wanneer een spier samentrekt, trekt de pees aan het bot waaraan hij is bevestigd. Dit zorgt voor de beweging van het skelet. Omdat pezen zowel krachtig als elastisch zijn, kunnen ze grote krachten weerstaan en toch enigszins rekken om schokken te absorberen.

De aanmaak van collageen, waaruit deze pezen bestaan, neemt geleidelijk af rond de leeftijd van 25-30 jaar. Dit leidt niet alleen tot veroudering zoals rimpels maar ook tot verzwakking van de pezen, gewrichten en botten. Collageen zorgt voor sterkte, structuur en elasticiteit van het bindweefsel.

Sport massage

Carpaletunnelsyndroom

Ter hoogte van de pols (carpaal) lopen de buigpezen en een belangrijke zenuw in het tunneltje van de handwortel. Bij carpaletunnelsyndroom is er vaak een zwelling van de glijlagen om de buigpezen. De zenuw komt hierdoor in de verdrukking en veroorzaakt dan de vervelende tintelingen en/of pijn aan handen.

Soms wordt er, als iemand tintelingen in de vingers heeft, stijfheid of pijn in de vingers en/of handen, gedacht aan “carpaletunnelsyndroom” Helaas wordt er vaak niet gekeken naar eventuele andere oorzaken.

De triggerpoints (kleine spierknoopjes) in de spieren aan de voorzijde van de hals (scalenie) kunnen een oorzaak zijn van de pijn en stijfheid van de handen en de tintelingen van de vingers. Er ontstaat dan een beknelling in de ondersleutelbeenader,  wat weer een zwelling in de pols en hand kan veroorzaken. Dit kan een rede zijn voor een beknelling in de carpale tunnel.

Zelfs na een operatie, injecties met cortisonen of fysiotherapie blijven de symptomen vaak aanwezig of worden soms zelfs erger. Als de triggerpoints op de scalenie worden opgelost, kan het heel goed zijn dat de pijn, stijfheid van de handen en polsen, en de tintelende vingers zijn verdwenen. Dit kan door middel van massage of de Neural Reset Technieken. (NRT)

Nek en schouder klachten

Tinnitus

In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen tinnitus.

Tinnitus is het horen van een geluid die anderen niet horen. Wat horen mensen met tinnitus?

Het kan klinken als een piep, een ruis, een bromtoon een fluittoon of misschien wel een combinatie van dit alles.

Er zijn verschillende vormen van tinnitus. Soms loopt de tinnitus synchroon met de hartslag. Vaak wordt het veroorzaakt door langdurige en/of overmatige blootstelling aan geluid. Bij gehoorschade blijkt dat de gevoeligheid voor sommige schade wordt verminderd door dopamine.

Alleen als er echt een tekort aan dopamine is, kan het toedienen hiervan de tinnitus verbeteren.

Tinnitus kan ontstaan door spierspasme in het oor of de nek. Maar ook door een verminderd gehoor. Dit wordt ook wel ouderdomstinnintus genoemd.

Soms is er een andere oorzaak. Denk hierbij bv aan een tumor of littekenweefsel. Onder het litteken kunnen verklevingen zitten die de spieren, zenuwen en botten uit hun verband halen. Dat gebeurt niet meteen, maar in de jaren daarna als het lichaam niet meer kan compenseren.

Een harde prop oorsmeer in de gehoorgang is een andere, vaak over het hoofd geziene, oorzaak.

Er zijn ook aanwijzingen bij tinnitus patiënten dat het filter in de kleine hersenen verstoord is waardoor het te veel signalen doorlaat. Door bv een ongeval, gehoorverlies of stress.

De minder bekende oorzaken zijn bv kaakproblemen (TMD = kaakdisfunctie; kaakklemmen, tanden knarsen) tanden en kiezen die niet goed passen, langdurig een beugel dragen, een wortelkanaalbehandeling, implantaten en andere ingrepen waarbij je voor langere periode met je mond open moet zitten.

Maar ook nekklachten en afwijkingen aan het binnenoor of evenwichtszenuw. Allemaal oorzaken of instandhoudende factoren van tinnitus.

Bij kaakproblemen kunnen spieren overbelast raken. Door verminderde bloedtoevoer door beknelling kunnen er tintelingen en/of pijn ontstaan. Kaakoefeningen en hoofd, nek en houdingscorrecties bij een speciale fysiotherapeut kan verlichting bieden.

Een hoge bloeddruk kan tinnitus verergeren. En ook stress heeft erg veel invloed op de instandhouding van tinnitus.

Afwijkingen in de eerste en tweede halswervel kunnen ook verantwoordelijk zijn voor tinnitus. Denk hierbij aan een oud letsel als nekhernia of whiplash.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn meer dan 400 oorzaken waarbij tinnitus kan ontstaan. Bij tinnitus komt pijn slechts in sommige gevallen voor. Dit is dus een reden alert te zijn en een afspraak te maken met de huisarts.

Uit onderzoek is gebleken dat veel cliënten verbetering ondervinden door kaakoefeningen, hoofd, nek en houdingscorrecties. Massage van een aantal spieren aan hoofd, nek en schouders zou de tinnitus kunnen verlichten.

DMSO Herbal Cream

De Biotraxx Dmso kruidencrème kan helpen bij spanning, gewrichts- en spierpijn, omdat het de eigenschappen van dmso, hoogwaardige magnesiumolie en 17 geneeskrachtige kruiden combineert.
Ingrediënten:
DMSO (15% dimethylsulfoxide), magnesiumolie, rozenolie, aloë vera, olijfolie, sint-janskruid, wierook, mirre, chili, pokeweed, duivelsklauw, klis, moederkruid, paardenbloem, pepermunt, schorseneren, kamfer, rozemarijn, oregano, eucalyptus
DMSO Het is een organische verbinding, een kleurloze vloeistof, een transmitter en effectversterker. Het dringt snel door de huid heen en alle weefsels van het lichaam en remt de werking van de zenuwcellen diep in de huid. Het maakt de zenuwen minder prikkelbaar Pijnprikkels via de gevoelszenuwen komen minder goed aan in de hersenen, waardoor de pijn minder wordt gevoeld. Het remt ontstekingen en neutraliseert ook giftige afbraakstoffen van bepaalde medicijnen tegen kanker. Ook verzacht het de pijn bij artrose. Verkrijgbaar alleen in de praktijk: € 18,50

Fibromyalgie en Massage

Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn (algie) in bindweefsel (fibro)en spieren. Fibromyalgie patienten hebben een verhoogde gevoeligheid voor stress en pijnprikkels.

Uit onderzoek is gebleken dat stress op jonge leeftijd, of een andere gevoeligheid van buitenaf, varierend van opvoeding, trauma’s, tot leefgewoonten en erfelijke factoren, ertoe kan leiden dat de HPA-as gevoeliger raakt voor stress en pijnprikkels. ( hypothalamus-hypofyse-bijnier-as) (Engels: hypothalamus-pituitary-adrenal-axis of HPAas )

De HPA-as ligt in onze hersenen. De hypothalamus zorgt voor je biologische ritme, ( het slaap-waakritme) je energieniveau en je lichaamstemperatuur. De hypofyse produceert hormonen zoals het groeihormoon. Omdat fibromyalgiepatiënten de delta-slaap, (de diepe slaap) waarin het groeihormoon vrijkomt, nooit ervaren, resulteert dit in een onvermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen. Het groeihormoon zorgt voor de heropbouw en herstel van weefsels. Bij mannen wordt het herstel van de spieren overheerst door het effect van testosteron, dat zou kunnen verklaren dat fibromyalgie vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Mensen met fibromyalgie kunnen moeilijk grenzen stellen. Zij leggen vaak de lat veel te hoog, kunnen geen nee zeggen en zijn vaak perfectionisten. Daardoor ontstaan vaak prikkels en stress en is de cirkel weer rond. Probeer de vicieuze cirkel te doorbreken door te ontspannen door middel van Yoga. Ook infraroodwarmte kan verlichtend werken. Wees matig met suikers, koffie en frisdranken, en zorg voor voldoende mineralen en vitaminen.

Reserveer eens een massage, Het is een milde en ontspannende massage die rust geeft in lichaam en geest. Ook zullen afvalstoffen het lichaam beter kunnen verlaten waardoor de klachten zullen afnemen. Fibromyalgie massage is geen genezing maar zal wel verlichting brengen in de pijnklachten. Tevens kan de massage de slaap bevorderen dat weer een goed effect heeft op het herstel van de spierweefsels en het immuunsysteem.

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met Vitalis Massage