Blog Vitalis Massage

Collageen

Pezen zijn sterke flexibele structuren van bindweefsel die de spieren verbinden met de botten.

Ze zijn voornamelijk opgebouwd uit collageenvezels, wat ze zeer stevig en veerkrachtig maakt.

Pezen spelen een cruciale rol in de overdracht van kracht tijdens de beweging. Wanneer een spier samentrekt, trekt de pees aan het bot waaraan hij is bevestigd. Dit zorgt voor de beweging van het skelet. Omdat pezen zowel krachtig als elastisch zijn, kunnen ze grote krachten weerstaan en toch enigszins rekken om schokken te absorberen.

De aanmaak van collageen, waaruit deze pezen bestaan, neemt geleidelijk af rond de leeftijd van 25-30 jaar. Dit leidt niet alleen tot veroudering zoals rimpels maar ook tot verzwakking van de pezen, gewrichten en botten. Collageen zorgt voor sterkte, structuur en elasticiteit van het bindweefsel.

Sport massage

Carpaletunnelsyndroom

Ter hoogte van de pols (carpaal) lopen de buigpezen en een belangrijke zenuw in het tunneltje van de handwortel. Bij carpaletunnelsyndroom is er vaak een zwelling van de glijlagen om de buigpezen. De zenuw komt hierdoor in de verdrukking en veroorzaakt dan de vervelende tintelingen en/of pijn aan handen.

Soms wordt er, als iemand tintelingen in de vingers heeft, stijfheid of pijn in de vingers en/of handen, gedacht aan “carpaletunnelsyndroom” Helaas wordt er vaak niet gekeken naar eventuele andere oorzaken.

De triggerpoints (kleine spierknoopjes) in de spieren aan de voorzijde van de hals (scalenie) kunnen een oorzaak zijn van de pijn en stijfheid van de handen en de tintelingen van de vingers. Er ontstaat dan een beknelling in de ondersleutelbeenader,  wat weer een zwelling in de pols en hand kan veroorzaken. Dit kan een rede zijn voor een beknelling in de carpale tunnel.

Zelfs na een operatie, injecties met cortisonen of fysiotherapie blijven de symptomen vaak aanwezig of worden soms zelfs erger. Als de triggerpoints op de scalenie worden opgelost, kan het heel goed zijn dat de pijn, stijfheid van de handen en polsen, en de tintelende vingers zijn verdwenen. Dit kan door middel van massage of de Neural Reset Technieken. (NRT)

Nek en schouder klachten

Blog 3

Als je veel traint dan kunnen je spieren het behoorlijk zwaar te verduren hebben. Een goede opbouw van je training waarin ook voldoende rust is ingebouwd is erg belangrijk om overbelasting te voorkomen. Toch blijft de kans bestaan dat er overbelasting optreedt en de afvalstoffen zich in je spieren ophopen. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Sportmassage zorgt voor de nodige ontspanning en herstel van de spieren. Deze massage kan toegepast worden voor, of na de training. Vooraf wordt een stimulerende massage gegeven, zodat het lichaam klaar is om optimaal te presteren.
Na het sporten is het doel de afvalstoffen af te voeren, het herstel te bevorderen en eventuele spierpijn voorkomen. Het lichaam wordt hierdoor beter voorbereid op een volgende inspanning.  Na de training ligt het accent op ontspanning.
Sport massage

Contra indicaties

Soms kan het zijn dat u beter niet gemasseerd wordt. Bijvoorbeeld bij koorts, griep of huidaandoeningen. Dit zijn contra indicaties. Geef dit altijd aan bij de masseur/masseuse.
Meer voorbeelden van contra indicaties zijn:

– Tijdens gebruik van antibiotica
– Infectie ziektes
– Koorts
– Besmettelijke huidziektes
– Ernstige vaataandoeningen
– Steenpuisten
– Extreme vermoeidheid / uitputting

Bij gedeeltelijke contra indicaties wordt de plek van de aandoening niet gemasseerd.
– Spataderen
– Blessures
– Ontstekingen
– Open wonden

Fibromyalgie en Massage

Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn (algie) in bindweefsel (fibro)en spieren. Fibromyalgie patienten hebben een verhoogde gevoeligheid voor stress en pijnprikkels.

Uit onderzoek is gebleken dat stress op jonge leeftijd, of een andere gevoeligheid van buitenaf, varierend van opvoeding, trauma’s, tot leefgewoonten en erfelijke factoren, ertoe kan leiden dat de HPA-as gevoeliger raakt voor stress en pijnprikkels. ( hypothalamus-hypofyse-bijnier-as) (Engels: hypothalamus-pituitary-adrenal-axis of HPAas )

De HPA-as ligt in onze hersenen. De hypothalamus zorgt voor je biologische ritme, ( het slaap-waakritme) je energieniveau en je lichaamstemperatuur. De hypofyse produceert hormonen zoals het groeihormoon. Omdat fibromyalgiepatiënten de delta-slaap, (de diepe slaap) waarin het groeihormoon vrijkomt, nooit ervaren, resulteert dit in een onvermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen. Het groeihormoon zorgt voor de heropbouw en herstel van weefsels. Bij mannen wordt het herstel van de spieren overheerst door het effect van testosteron, dat zou kunnen verklaren dat fibromyalgie vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Mensen met fibromyalgie kunnen moeilijk grenzen stellen. Zij leggen vaak de lat veel te hoog, kunnen geen nee zeggen en zijn vaak perfectionisten. Daardoor ontstaan vaak prikkels en stress en is de cirkel weer rond. Probeer de vicieuze cirkel te doorbreken door te ontspannen door middel van Yoga. Ook infraroodwarmte kan verlichtend werken. Wees matig met suikers, koffie en frisdranken, en zorg voor voldoende mineralen en vitaminen.

Reserveer eens een massage, Het is een milde en ontspannende massage die rust geeft in lichaam en geest. Ook zullen afvalstoffen het lichaam beter kunnen verlaten waardoor de klachten zullen afnemen. Fibromyalgie massage is geen genezing maar zal wel verlichting brengen in de pijnklachten. Tevens kan de massage de slaap bevorderen dat weer een goed effect heeft op het herstel van de spierweefsels en het immuunsysteem.

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met Vitalis Massage