Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn (algie) in bindweefsel (fibro)en spieren. Fibromyalgie patienten hebben een verhoogde gevoeligheid voor stress en pijnprikkels.

Uit onderzoek is gebleken dat stress op jonge leeftijd, of een andere gevoeligheid van buitenaf, varierend van opvoeding, trauma’s, tot leefgewoonten en erfelijke factoren, ertoe kan leiden dat de HPA-as gevoeliger raakt voor stress en pijnprikkels. ( hypothalamus-hypofyse-bijnier-as) (Engels: hypothalamus-pituitary-adrenal-axis of HPAas )

De HPA-as ligt in onze hersenen. De hypothalamus zorgt voor je biologische ritme, ( het slaap-waakritme) je energieniveau en je lichaamstemperatuur. De hypofyse produceert hormonen zoals het groeihormoon. Omdat fibromyalgiepatiënten de delta-slaap, (de diepe slaap) waarin het groeihormoon vrijkomt, nooit ervaren, resulteert dit in een onvermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen. Het groeihormoon zorgt voor de heropbouw en herstel van weefsels. Bij mannen wordt het herstel van de spieren overheerst door het effect van testosteron, dat zou kunnen verklaren dat fibromyalgie vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Mensen met fibromyalgie kunnen moeilijk grenzen stellen. Zij leggen vaak de lat veel te hoog, kunnen geen nee zeggen en zijn vaak perfectionisten. Daardoor ontstaan vaak prikkels en stress en is de cirkel weer rond. Probeer de vicieuze cirkel te doorbreken door te ontspannen door middel van Yoga. Ook infraroodwarmte kan verlichtend werken. Wees matig met suikers, koffie en frisdranken, en zorg voor voldoende mineralen en vitaminen.

Reserveer eens een massage, Het is een milde en ontspannende massage die rust geeft in lichaam en geest. Ook zullen afvalstoffen het lichaam beter kunnen verlaten waardoor de klachten zullen afnemen. Fibromyalgie massage is geen genezing maar zal wel verlichting brengen in de pijnklachten. Tevens kan de massage de slaap bevorderen dat weer een goed effect heeft op het herstel van de spierweefsels en het immuunsysteem.